Разследване за ремонта на столичното Ларго и скандала Ало, Банов съм

...
Разследване за ремонта на столичното Ларго и скандала Ало, Банов съм
Коментари Харесай

Гешев прогледна за "Ало, Банов съм" и праща делото на Кьовеши

Разследване за ремонта на столичното Ларго и абсурда " Ало, Банов съм " би трябвало да има. След като бъде формирано делото, то би трябвало да бъде пратено на ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура. Това следва от разпореждане на апелативната спецпрокуратура, която анулира отхвърли на долустоящата спецпрокуратура да образува наказателно произвеждане по сигнала. За постановлението. Не е ясно за какво до момента въпросът не е бил препратен към европрокуратурата, която действа от предишния юни.

Постановлението е на апелативния прокурор Емилия Пашалиева от 19 юли. В него тя написа, че долната инстанция е отказала да се съобрази с рекомендациите и доклада на Европейската служба за битка с измамите (ОЛАФ). Спецпрокуратурата на два пъти отхвърли да образува досъдебно произвеждане по този случай, макар че получи инструкции от висшата прокуратура, с които не се е съобразила, написа още в постановлението.

Отказите за формиране на дело са обжалвани от лидера на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, защото инспекциите започнаха по сигнал на Елена Йончева, в качеството ѝ на евродепутат от Българска социалистическа партия.

Преди година стана ясно, че Европейската комисия не признава над 50% от изхарчените 15,8 млн. лева евросредства за ремонта на Ларгото в София. Нередностите по плана " Античен културно-комуникационен комплекс " Сердика ", прочут като Ларгото, са открити от ОЛАФ. Европейската работа открива, че финансовият резултат върху бюджета на Европейски Съюз в резултат на евентуалните злоупотреби е 4 320 807 евро (без ДДС).

Служебният министър на културата Велислав Минеков описа сбито, че ОЛАФ предлага да се търси отговорност от трима министри от предходното ръководство и един кмет. На 22 декември 2020 година Марк Льометр, шеф на Генералната дирекция за районни и градски политики, уведомява с писмо държавно управление на Бойко Борисов, че ОЛАФ е приключила своето следствие за измами или нередности за плана. " Разследването е завършило с рекомендация за предприемане на ограничения и дейности за изключване на европейско финансиране за 4 320 807.77 евро, платени в плана ", написа в писмото.

По последни данни на Министерство на районното развиване, целият план е на стойност 15,8 млн. лева, а адресат на средствата за осъществяването му е Министерството на културата.

На 2 февруари 2021 година следва ново публично писмо от Главна дирекция районна и градска политика, в което още веднъж се показва, че нередностите по плана са за над 4.3 млн. евро. В това писмо обаче Брюксел " приканва " България в границите на 2 месеца да показа данни за предприетите ограничения от страната по отношение на проблема. " Вашият отговор ще бъде напълно анализиран и от това ще стане ясно дали ще се започва процедура за финансова промяна ", се споделя в писмото.

Началото на абсурда

Изграждането на Ларгото се случи главно под надзора на министър Вежди Рашидов, само че в крайна сметка бе запомнен избухналият през 2019 година скандал към запис на наследника му Боил Банов.

Елена Йончева пусна три записа на телефонни диалози, в които се чува по какъв начин Банов дава указания по какъв метод да се оформят документи за ремонта, тъй че изпълнителят да не заплаща неустойки от най-малко 700 000 лева за закъснение на строителните и довършителните действия. Тогава Банов отхвърли обвиняванията и се разгласи за жертва на рекет от страна на чиновник на министерството.

да образува следствие по записите с аргумента, че не било несъмнено, че не са манипулирани.

Боил Банов на няколко пъти съобщи, че не може да бъде упрекван, че се е опитал да ощети страната, тъй като министерството води дело за наказателна клауза. То обаче е заведено не незабавно след приключилия със забавяне ремонт, а чак след отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се споделя, че министерството трябвало да изиска обезщетение от строителя. След това се разбра, че Министерството на културата е пропуснало последния период за обжалване на правосъдното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за наказателна клауза към строителя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР